Tag

Terveys

Browsing

On hienoa, että Suomessa on mahdollista saada hoitoa taloudellisesta tilanteesta riippumatta ja jätänkin otsikon aiheen ulkopuolelle kaikki sellaiset toimenpiteet ja tapahtumat, joihin yksilö ei ole voinut suoraan vaikuttaa. Keskityn sen sijaan siihen, miten voimme ymmärtää ja hoitaa omaa terveyttämme ja hyvinvointiamme paremmin ja kuormittaa näin terveydenhuoltoa vähemmän. Tilastojen valossa suurin osa suomalaisista kuolee sydän- ja verisuonisairauksiin, syöpiin, dementiaan ja Alzheimerin tautiin, joihin on suuri merkitys elintavoilla.

Yleisimmät kuolemansyyt 2021 (55-64-vuotiaat)

1. Alkoholi (-tauti tai -myrkytys): 130

2. Rintasyöpä: 124

3. Keuhkosyövät tai vastaavat: 119

4. Muut syövät: 110

5. Iskeemiset sydäntaudit: 94

6. Haimasyöpä: 79

7. Muut hermostotaudit*: 69

8. Aivoverisuonisairaudet: 67

9. Muut verenkiertoelinten taudit: 62

10. Ruuansulatuselinten sairaudet: 50

*ei sisällä alkoholiperäisiä kuolemia

Lähde: Tilastokeskus, kuolemansyyt (peruskuolemansyy)

Vaikka kyseessä on suhteellisen nuorena kuolleiden kuolemansyyt, on siitä helposti pääteltävissä elintapojen vaikutus. Alkoholin tiedetään olevan etenkin iäkkäiden kohdalla kasvava ongelma. Eikä sitä ongelmaa poisteta veroilla tai rajoittamalla alkoholin ostoikkunaa.

Olemme niin tottuneita siihen, että kaikilla on erilaisia vaivoja, haasteita, sairauksia ja muita elämään negatiivisesti vaikuttavia asioita ettemme enää edes kyseenalaista sitä. Miksi hyväksymme tällaisen puolittaisen terveyden? Miksi suostumme olemaan lääketieteen armoilla, vaikka meissä jokaisessa piilee kyky parantaa itse itsemme? Oletko koskaan miettinyt, miksi vaikkapa paastoja ei tutkita enempää tai ne leimataan hyödyttömiksi? Olisiko syy siinä, että niillä ei voida tehdä rahaa tai mikä vielä pahempaa, ne voivat oikeasti parantaa.

Uskon, että monet ovat kuitenkin heräämässä siihen, että voimme itse vaikuttaa omaan terveyteemme sen sijaan, että käymme lääkäristä hakemassa uuden reseptin peittämään oireita. Ja taas uuden reseptin peittämään sivuoireita. Monet alkavat ajatella omilla aivoillaan sen sijaan, että kuuntelisivat ulkopuolisia tahoja ja tekisivät vain kaiken, mitä heille sanotaan. Ihminen, joka on löytänyt oman voimansa ei ole enää ohjailtavissa.

Minusta terveys ja hyvinvointi on kokonaisvaltaista. Yksi osa-alue elämässä ei voi olla täysin retuperällä ja toinen kukoistaa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ja kaikki yleensä alkaa terveydestä – ja loppuu myöskin. Terveys on todellakin tärkeintä.

Yhteiskunta perustuu luottamukseen ja on hyvä, että voimme luottaa siihen henkilöön, joka meille määrää vaikkapa lääkkeitä, mutta asialla on myös kääntöpuoli. Luottamalla liikaa ulkoisiin auktoriteetteihin tai tässä tapauksessa lääkäreihin, emme enää luota itseemme ja kehoomme. Keho kuitenkin toimii, vaikka me emme ymmärtäisikään kaikkea sen toiminnasta. Keho myös kestää yllättävän paljon lähes systemaattista väärinkäyttöä ennen kuin sanoo itsensä irti.

Mielen voima tutkitusti vaikuttaa terveyteemme ja positiivinen elämänasenne vahvistaa immuniteettia ja lisää elinikää. Omaa terveyttään kannattaa vaalia eikä valita aina helpointa ratkaisua. Monet asiat toimivat ns. ongelman peittäjänä kuin hoitajana. Kaikilla valinnoillamme on seurauksia, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä sanoa keholle ”olen sinun puolellasi”.

Ihmiset ovat valveutuneempia kuin aiemmin ja (onneksi) nouseva trendi on enemmänkin minimalistinen elämäntapa kuin se, että haalitaan valtavasti tarpeetonta tavaraa tai unelmoidaan some-miljonäärien vaatekaapeista. Isojen talojen sijaan on muutettu pienempään asuntoon, karsittu tavaraa ja löydetty iloa tekemisestä ostamisen sijaan. Mutta onko tämä suunta uhka vai mahdollisuus taloudelle ja yrittäjille?

Itse näen sen enemmän mahdollisuutena. Ihmiset yhä kuluttavat, mutta ostavat mielummin laatua roskan sijaan, mikä on hyvä. Etenkin ne, joilla siihen on varaa. Kestävän kehityksen tukeminen ja sellaisten tavaroiden ja vaatteiden ostaminen, joilla on jälleenmyyntiarvoa. Jokaisella on varmasti kokemuksia vaikkapa lastulevy-huonekaluista tai Ikean hyllyistä ja pöydistä, jotka eivät kestä edes yhtä muuttoa ehjinä… Minusta nykyisten tv-”ohjelmien” sijaan voisi alkaa esittämään oikeasti hyödyllisiä dokumentteja, joista ihmiset saisivat ajateltavaa ja joita voisi soveltaa myös omaan elämään, sillä muutos lähtee aina itsestä.

Katsoin eilen juuri dokumenttia nimeltä Likaista vihreää energiaa (joka oli aiemmin Areenassa, mutta löytyy yhä Youtubesta tuolla nimellä – suosittelen) ja vaikka dokumentti onkin ajatuksia herättävää katsottavaa sen suhteen, että toisaalla maailmassa halutaan vähentää päästöjä niin ongelmat ja päästöthän eivät todellisuudessa katoa mihinkään, ne vain siirretään eri paikkaan. Ja hyvä esimerkki tästä on Suomi (ja EU), jossa yritetään saada ihmiset hankkimaan sähköautoja, mutta sellaista autoa ei ole olemassakaan, joka ei aiheuttaisi ympäristölle tuhoa. Sähköautoihin ja tuulivoimaloihin tarvittavat harvinaiset metallit kaivetaan maasta ja yhtiöt eivät juuri välitä seurauksista. Eli kuvitelma, jossa Suomi olisi pian hiilineutraali on aika naurettava, sillä kaikki me olemme kuitenkin samalla pallolla ja ympäristötuhojen siirtäminen toiseen paikkaan ei sitä asiaa muuta.

Aftonbladet: Vaateketju H&M:n kierrättämiä vaatteita viety ympäristökatastrofista kärsivään Ghanaan

Törmäsin myös hiljattain artikkeliin, jossa kerrottiin tekstiilijätteiden aiheuttamista ongelmista. Suora lainaus tekstistä:

”Ruotsalaisen Aftonbladet-lehden näkemien tulliasiakirjojen mukaan H&M:n kierrätyskumppanit ovat vieneet tänä vuonna Ghanaan vaatteita yhteensä 314 000 kiloa, mikä vastaa noin miljoonaa vaatekappaletta.

Länsi-Afrikassa sijaitseva Ghana on yksi maailman suurimmista käytettyjen vaatteiden maahantuojista. Maahan tulee ainakin 15 miljoonaa vaatekappaletta viikossa. Osa vaatteista päätyy myyntiin mutta suuri osa dumpataan nopeasti. Tekstiilijätteistä on tullut valtava ympäristöongelma. Iso osa Euroopasta tulevista vaatteista ei kelpaa myyntiin eikä kierrätykseen, vaan tekstiilit päätyvät loppujen lopuksi ympäristöön.

Pääkaupungissa Accrassa jätehuolto on suurissa vaikeuksissa ja vaatteita löytyy jopa merestä ja merenpohjasta kaupungin edustalla. Aftonbladetin haastattelema Accran jätehuollon päällikkö Solomon Noi sanoo, että vaatteiden tuonti Ghanaan on suureksi osaksi Euroopan tapa päästä eroon jätteistään.(Lähde)

Ostamamme vaatteen hinta voi siis olla melko arvaamaton. Pikamuotia voisi verrata melkeinpä pikaruokaan: nopeasti edullista terveyden pilaavaa tavaraa, josta on vain hetken ilo.

Muutoksen on oltava käyttäjäystävällinen

Kukaan ei halua tehdä sellaisia muutoksia, jotka kurjistavat omaa elämää. Muutoksen pitäisi olla kannustavaa ja yksilön tulisi huomata joko elämää helpottavia, rahaa säästäviä tai muuten positiivisesti vaikuttavia asioita, jotta ihmiset tekisivät niitä. Lähtökohtaisesti muutosta vastustetaan aina eikä keppi yleensä toimi. Aiheesta voisi antaa esimerkin: Suomessa matalapalkkaisilla aloilla tulot ovat lähes sama (tai käteen jäävä osuus) kuin tuilla olevalla henkilöllä. Työnteosta ja yrittämisestä pitäisi tehdä kannattavaa. Kyse ei ole siitä, että tuet olisivat jättisuuria, sillä ne eivät ole. Elon Musk sanoi jo vuonna 2016, että ”Kun robotit tekevät yhä suuremman osan töistä, valtion on tarjottava elanto yhä suuremmalle osalle ihmisistä. Se tarkoittaa käytännössä perustuloa.” Ja näki siis myös tämän hyvänä asiana, sillä hänestä se vapauttaa ihmiset tekemään ”muita asioita, monimutkaisempia asioita, kiinnostavampia asioita.”

Raha on yleensä paras motivaattori

Niin ikävältä kuin se kuulostaa niin yhtä totta se taitaa myös olla. Raha olisi helpoin tapa kannustaa ihmisiä terveellisempiin, ympäristöystävällisempiin ja parempiin valintoihin. Monesti kuulee sanottavan, että ”terveellinen ruoka on kallista”, ja tottahan se on, mutta terveydestä maksetaan aina ennemmin tai myöhemmin. Valtio kustannuksilla ja yksilö terveyden menettämisellä. Tanskahan otti n. 10 vuotta sitten (ensimmäisenä?) käyttöön ns. läskiveron, mutta perui sen sittemmin kun ihmiset alkoivat hakea herkkuja toisaalta, joka kertoo suoraan sen, mitä pelkästä kepistä seuraa.

En muista tarkkaan, millä tavalla tai millä summilla sähköautojen hankintaa on tuettu, mutta vaikka juuri puhuin niiden ”ympäristöystävällisyydestä” niin siinä oli kuitenkin ideaa. Tuettaisiin samalla myös vaikka terveellisten ruokien syömistä, ”palkittaisiin” ihmisiä, jotka pysyvät terveinä ja normaalipainoisina eivätkä tupakoi jne. Tehtäisiin julkisilla liikkumisesta järkevää, edullista ja helppoa. Kannustettaisiin siihen teoilla eikä ruoskittaisi niitä, jotka joutuvat syystä tai toisesta omaa autoa käyttämään. Pelkät kehotukset syödä tai toimia terveellisemmin ovat riittämättömiä. Muutoksien hyödyt pitäisi saada näkyviin paljon nopeammin.

En väitä, että tällaiseen ”palkkio-systeemiin” olisi välttämättä resursseja, mutta ainakin ihmisiä motivoi paremmin se, että jostakin saa itselle jotain hyötyä kuin se, että jotakin yritetään rajoittaa tai hankaloittaa.

Ja kyllä valtiokin lopulta jäisi voitolle, sillä terveydenhuollon kustannukset ovat tähtitieteellistä luettavaa. Kaikkiin sairauksiin ja ongelmiin ei tietenkään auta pelkkä ruokavalio, mutta mm. ylipainoon tai siihen liittyviin sairauksiin kylläkin. Normaalipainoisiin verrattuna lihavien henkilöiden sairauksien hoitokulut ovat noin 75 % suuremmat kuin normaalipainoisten. Henkilöä kohden lihavien kulut ovat keskimäärin 2665 ja normaalipainoisten 1527 euroa vuodessa. (Lähde)

Kuten aiemmin kirjoitin, päätin kesän jälkeen hieman korjata ruokavaliotani ja muutenkin ottaa taas terveellisemmän linjan elämässä. Hedelmät ovat hedelmäpohjaisella ruokavaliolla numero 1 ja niitä olen aina syönyt ”niin paljon kuin on mieli tehnyt”.

Joka tapauksessa, näiden muutaman viikon aikana huomasi kyllä eron ja energiatasot ovat olleet paljon korkeammalla. Askeleita saattaa päivässä tulla 15 000-20 000, lisäksi työt eikä siltikään ole poikki. Kaikille, jotka kärsivät väsymyksestä, kaamosmasennuksesta tai ovat muuten vain nuutuneita niin hedelmien lisääminen ruokavalioon voi tehdä ihmeitä.

Tässä hieman kuvia viime aikojen syömisistäni.

// As I wrote before, after the summer I decided to slightly correct my diet and take a healthier approach in life. Fruits are number 1 on a fruit-based diet and I have always eaten them ”as much as I want”. If the topic interests you, I have previously written about it, e.g. in this post.

Anyway, in these few weeks i did notice a difference and energy levels have been much higher. There might be 20,000 steps a day, plus work, and it’s still i’m not tired. For anyone who suffers from fatigue, depression, or is otherwise just tired, adding fruit to the diet can do wonders.

Here are some pictures of what I’ve been eating lately.

Breakfast is usually a big mango-banana smoothie
Maybe not so pretty, but good
It is also possible to eat it in a restaurant
Orange juice. The best.

Ajattelen, että eräs syy sille, miksi käytämme niin paljon erilaisia tuotteita, meikkejä ja ostamme kaikkea sellaista, jonka luvataan jotenkin parantavan ulkonäköämme johtuu siitä, että tiedostamme näyttävämme epäterveiltä – johtuen tietysti elintavoista. Aidosti terve ihminen myös näyttää terveeltä, se säteilee ulospäin. Samoin on myös toisinpäin, ylipaino, epäterveellinen ruokavalio, alkoholi, muut päihteet, sairaudet ja aivan kaikki terveysongelmat näkyvät meistä ulospäin – halusimmepa sitä tai emme. Tuotteet, joiden luvataan parantavan vaikkapa akne tai tummat silmänaluset… Kyllä, me todella uskomme sellaisiin.

Silmät ovat sielun peili – kasvot kehon

Kiinalaisessa lääketieteessä tunnetaan kasvojen ja kehon välinen yhteys hyvin. Toki meilläkin jossain määrin, mutta yleensä kasvoista vain päätellään siinä vaiheessa jotakin, kun tilanne on jo todella huono, esimerkiksi alkoholismista johtuva kuiva, punainen naama tai hilseilevä päänahka. Teemme kuitenkin myös tiedostamattamme päätelmiä muista ihmisistä ulkonäön perusteella. Meitä vetää luonnostaan puoleensa terveet ja hyvinvoivat ihmiset. Pelottavilta tai sairailta näyttävät taas luotaantyöntäviltä.

Oletko nähnyt koskaan markkinoitavan kauneustuotteita ns. rumilla tai epäterveiltä näyttävillä malleilla? Haluamme näyttää kauniilta, hyviltä ja terveiltä ja siihen markkinoinnilla pyritään tietysti osumaan – osta tämä ja voit näyttää yhtä upealta kuin mainoksen henkilö.

// I think that one of the reasons why we use so many different products, make-up and buy everything that is promised to somehow improve our appearance is because we know that we look unhealthy – due to lifestyle of course. A truly healthy person also looks healthy, it radiates outward. The same is true the other way around, overweight, unhealthy diet, alcohol, other intoxicants, diseases and absolutely all health problems are visible on the outside – whether we want it or not. Products that promise to fix, say, acne or dark circles… Yes, we really believe in those.

The eyes are the mirror of the soul – and the face of the body

In Chinese medicine, the connection between the face and the body is well known. Of course we do to some extent, but usually we only infer something about the face when the situation is already really bad, for example a dry, red face or a flaky scalp due to alcoholism. However, we also unconsciously make conclusions about other people based on their appearance. We are naturally attracted to healthy and well-being people.

Have you ever seen beauty products marketed with ugly or unhealthy-looking models? We want to look beautiful, good and healthy and of course marketing aims to hit that – buy this and you can look as great as the person in the ad.

Kehopositiivisuus – vuosikymmenen isoin vitsi?

Kehopositiivisuudessa voi olla takana kaunis ajatus, jossa kaikkien tulisi olla hyväksyttyjä omina itseinään. Hienoa. Mutta tämän tulisi olla täysin normaali asia, ilman mitään kehopositiivisuuttakin. Täysin normaalia edes vähänkään suvaitsevaiselle ihmiselle. Kehopositiivisuuden ajatus on kuitenkin lähtenyt hieman laukalle, sillä ei lihavuus tai sairaalta näyttävä keho ole jotakin, mitä meidän pitäisi hyväksyä. Eli kun emme ole löytäneet tapaa ratkaista terveysongelmia, olemme keksineet, että voidaanhan me unohtaa se, että olemme sairaita. Teeskennellään, että kaikki on hyvin.

Kaikki ei kuitenkaan ole hyvin. Monet kehopositiivisuudesta puhuvat voivat kyllä valokuvissa hymyillä ja näyttää siltä, että elämä on hyvää, samalla kärsien sisäisesti vaikkapa kuinka monesta eri vaivasta. En sano, että kaikki kärsisivät, sillä terveyteemme vaikuttaa paljon muutkin asiat, mm. se, kuinka terveitä uskomme olevamme. Mutta jotakin kertovat seuraavat luvut:

  • Miljoona suomalaista syö verenpainelääkkeitä joka päivä (2020)
  • Suomessa on 50 000 tyypin 1 ja noin 400 000 tyypin 2 diabeetikkoa (+50 000 – 100 000 sairastaa tietämättään tyypin 2 diabetesta) (2020)
  • Raskausdiabetes todetaan vuosittain noin 10 000 odottavalla äidillä (2020)
  • Suomalaisista synnyttäjistä yli kolmannes on ylipainoisia (2017)
  • Yli 400 000 suomalaista syö vuosittain masennuslääkkeitä (2019)
  • Vain joka neljäs yli 30-vuotias suomalainen on normaalipainoinen (2019)
  • 30 vuotta täyttäneistä miehistä 72 prosenttia ja naisista 63 prosenttia oli vähintään ylipainoisia. Lihavia miehistä oli 26 ja naisista 28 prosenttia (2017)

Ja luvut vain kasvavat. En tiedä onko syynä ihmisten välinpitämättömyys omaa terveyttään kohtaan, tietämättömyys, laiskuus, naurettavat ravitsemussuositukset vai se, että haksahdamme helppoihin ja nopeisiin ratkaisuihin. Yhtä kaikki, lukujen perusteella voisi sanoa, että suurin osa on matkalla kohti nopeasti lähestyvää hautaa eikä niinkään onnellista, tervettä ja normaalipainoista tulevaisuutta.

// Body positivity – the biggest joke?

Body positivity can have a beautiful idea behind it, where everyone should be accepted as they are. Great. But this should be a completely normal thing. Completely normal for a slightly nice person. However, the idea of body positivity has taken off a bit, because obesity or a body that looks sick is not something we should accept. That is, when we haven’t found a way to solve health problems, we have figured out that we can forget that we are sick. Let’s pretend everything is fine.

However, everything is not well. Many people who talk about body positivity can smile in their photos and it looks like life is good, while at the same time suffering internally from, say, many different problems. I’m not saying that everyone will suffer, because many other things affect our health, e.g. how healthy we think we are.

Ruokavalio – asia johon voimme vaikuttaa

Ruokavalio on tärkein tekijä terveytemme kannalta. Terveellinen hedelmäpohjainen ruokavalio parantaa. Ja tietysti kaikkein eniten soraääniä kuuluu niiden suusta, jotka eivät ole sitä edes kokeilleet. Sellaisia ääniä ei siis ole tarvetta huomioida. En ole kirjoittamassa tätä syyttääkseni ketään vaan kertomassa, että jokainen voi ottaa oman terveytensä hallinnan takaisin, oppia arvostamaan terveyttä ja kehoaan ja lakata myrkyttämästä itseään epäsopivalla ruokavaliolla. Jos menet markettiin ja katsot ympärillesi: suurin osa tuotteista on jotain sellaista, jota ei voisi tunnistaa lainkaan ruuaksi. Se ei tuoksu ruualta, se ei näytä ruualta, sen sisältö koostuu epäilyttävistä ainesosista, se pitää valmistaa ja se on pakattu kauan sitten tai muokattu säilymään useita vuosia. Lukuunottamatta erittäin harvoja periytyviä sairauksia, kaikki myöhemmin elämässämme ilmenneet vaivat (ei siis syntymästä asti olleet) ovat seurausta valinnoistamme. Mutta emme me halua ottaa vastuuta valinnoistamme, meillähän on lääkärit.

Törmään joskus sellaiseen ajatukseen, että ei näin kylmässä ilmastossa voi noudattaa hedelmäpohjaista ruokavaliota eikä hedelmät ole tuoreita. On totta, että hedelmät eivät ole samalla tasolla kuin jos ne poimisi tropiikissa puusta suuhun, mutta se ei ole mikään syy syödä epäterveellistä ruokaa! Ihminen, joka todella haluaisi syödä terveellisesti noudattaisi sitä niin hyvin kuin pystyisi. Ei hän valitsisi eineksiä, rasvaa, suolaa, säilykkeitä, pakastepizzoja, maitotuotteita, prosessoitua lihaa, makkaraa ja kaljaa korin täyteen. Ei. Hän valitsisi kausihedelmiä ja kasviksia ja tekisi lämmittävän kasviskeiton illalliseksi. Eli tämä argumentti on kumottavissa helposti: vaikka ei syystä tai toisesta voisi noudattaa 100% raakavegaanista ruokavaliota, voi silti tehdä parhaansa eikä lyödä ranttaliksi vain, koska pystyy tekemään sen vain 95%:sti.

// Food – something we can influence

Diet is the most important factor in terms of our health. A healthy fruit-based diet improves our bodys. And of course, the most gravel sounds come from the mouths of those who haven’t even tried it. So there is no need to put attention to such sounds. I’m not writing this to blame anyone, but to tell you that everyone can take back control of their own health, learn to appreciate their health and their bodies, and stop poisoning themselves with an inappropriate diet. If you go to the market and look around: most of the products are something that could not be recognized as food at all. It doesn’t smell like food, it doesn’t look like food, it contains questionable ingredients, it has to be prepared, and it was packaged a long time ago or modified to last for several years. Apart from very few inherited diseases, all ailments that appeared later in our lives (not present from birth) are the result of our choices. But we don’t want to take responsibility for our choices, we have doctors.

I sometimes come across the idea that in such a cold climate you can’t follow a fruit-based diet and the fruits aren’t fresh. It is true that the fruit is not at the same level as if you picked it from the tree in the tropics, but that is no reason to eat unhealthy food! A person who really want to eat healthy would follow it as best as she could. She wouldn’t choose snacks, fat, salt, canned foods, frozen pizzas, dairy products, processed meat, sausages or stuff like that. No. She would choose seasonal fruits and vegetables and make a warm vegetable soup for dinner. That is, this argument can be refuted easily: even if for one reason or another you cannot follow a 100% raw vegan diet, you can still do your best and not let go just because you can only do it 95% of the time.

LUONNOLLISESSA TILASSAMME OLEMME KAUNIITA

Mikään ei ole niin kaunista kuin alkuperäinen, luonnollinen sinä. Ei ole tarvetta peittää ihoa meikin alle, sillä se on puhdas, kuulas ja kirkas. Iho kosteuttaa itse itsensä. Kaikki näpyt, kutinat ja punoitukset kertovat jostakin epänormaalista tilasta kehossa. Kun lakkaa seuraamasta median yksipuolista kuvaa kauneudesta ja siloteltuja ihmisiä somessa, huomaa nopeasti, että kehoa ei tarvitse parannella mitenkään. Kaikki korjailu, parantelu ja muut ulkonäön muokkaamiset – olivat ne sitten pieniä tai isoja – kertovat tyytymättömyydestä. Tyytymättömyys ei kuitenkaan ole ulkoinen- vaan sisäinen ongelma. Luonto on täydellinen sellaisena kuin se on, mikään ei ole sattumanvaraista. On käsittämätöntä, että suostumme kärsimään ja kokemaan jopa suoranaista kipua vain näyttääksemme ulkoisesti muiden silmissä paremmilta. Monet naiset haluavat sanoa, että ajelevat ihokarvansa vain itsensä takia, mutta (kosteusvoide levittyy paremmin ja mitä näitä nyt on, mutta terveellä ihmisellä ei ole myöskään tarvetta kosteusvoiteelle!) jos asuisit autiolla saarella (tai vaikka kesämökillä) niin sinulla olisi kyllä aika suuri ongelma itsesi kanssa jos sielläkin haluaisit joka päivä meikata, ajella ihokarvoja, lakata kynsiä jne. vain itsesi vuoksi. Olen varma, että monet naiset haluaisivat oikeasti olla luonnollisempia, mutta eivät uskalla tehdä sitä sen pelossa, että olisivat sitten jotenkin epänormaaleja tai saisivat negatiivista huomiota. Siitä pääsee taas seuraavaan kysymykseen, että miksi on sellaisten ihmisten seurassa, jossa ei ole hyväksytty omana itsenään.

// WE ARE BEAUTIFUL IN OUR NATURAL STATE

There is nothing as beautiful as the original, natural you. There is no need to cover the skin under make-up, because it is clean, bright and clear. The skin moisturizes itself. All pimples, itching and redness tell about some abnormal condition in the body. When you stop following the media’s one-sided image of beauty and smooth (or fake) people on social media, you quickly realize that there is no need to improve how the body is. All repairs, improvements and other modifications to the appearance – be they small or large – indicate dissatisfaction. However, dissatisfaction is not an external, it’s an internal problem. Nature is perfect as it is, nothing is accidental. It is unfathomable that we agree to suffer and even experience pain just to appear outwardly better in the eyes of others. Many women want to say that they shave their body hair just for themselves, but (moisturizer spreads better and something like that, but a healthy person doesn’t need moisturizer either!) if you lived alone on a island (or in a summer house) then you would have a pretty big problem yourself with if there, too, you would like to apply make-up, shave your skin hair, polish your nails, etc. just for yourself every day. I’m sure that many women would really like to be more natural, but don’t dare to do it for fear of being somehow abnormal or because getting negative attention. That leads to the next question, why are you with people where you are not accepted as yourself.