Archive

tammikuu 2023

Browsing

Jokaisen asian, tuotteen ja syömämme ruuan kohdalla valitsemme oikeastaan kahden asian välillä: tukeeko tämä hyvinvointiani vai heikentääkö se sitä. En ole itse herkistynyt tuotteille, mutta vuosia sitten aloin huomata, että tavallisten tuotteiden hajut olivat liian voimakkaita ja haisivat omaan nenääni todellakin liian vahvasti kemikaaleille. Kenties en silloin vielä tehnyt valintaa luonnollisesta näkökulmasta katsottuna vaan siitä, että havaitsin luonnonkosmetiikan tai kosmetiikattomuuden olevan itselleni parempi vaihtoehto kuin markettituotteet.

// With every thing, product we use or food we eat, we really choose between two things: does this support my well-being or does it undermine it.

I’m not sensitized to the products, but years ago I started to notice that the smells of regular products were too strong and smelled really too strongly of chemicals to my nose. Maybe that time yet I didn’t make a choice from a natural point of view, but because I found natural cosmetics or no cosmetics will be a better option for me than marketproducts.

Suihkusaippuat

Näille sanon todellakin ei. En ole koskaan, edes lapsena, käyttänyt suihkugeelejä tai muita vartalon pesuaineita, lukuunottamatta satunnaisia kertoja tai lahjoja. En ole kokenut, että vartaloa tarvitsisi pestä millään muulla kuin vedellä. Suihkusaippuat ja -geelit ovat siis mielestäni täysin turhaa rahanhukkaa. Poikkeuksen minulle tekee kuitenkin kylvyt, niissä käyn harvoin, mutta niinä kertoina on mukavaa saada mukaan myös vaahtoa, mutta en koe sitä varsinaisesti vartalon pesemisenä vaan enemmänkin asiaan kuuluvana tunnelmanluojana. Silloinkin voi tietysti valita laadullisesti parempaa.

// Shower soaps

I really say no to these. I have never, even as a child, used shower gels or other body washes, except for occasionals times or gifts. I have not experienced that it is necessary to wash the body with anything other than water. So, in my opinion, shower soaps and gels are a complete waste of money. However, the exception for me is baths, I rarely take them, but on those occasions it’s nice to have some foam as well, but I don’t really see it as body washing, but more as a related atmosphere. Even then, of course, you can choose better quality.

Tuoksut

Tuoksut jakavat ihmisiä nykyään vahvasti kahteen leiriin. Toiset vihaavat kaikkia tuoksuja ja toiset rakastavat. Itse pidän kyllä vaikkapa ruusuvesistä tai eteerisistä öljyistä, mutta tavalliset hajuvedet ovat niin ikään liian voimakkaita ja saavat usein nenäni vuotamaan. Käytän varsinaisia tuoksuja vain n. max kerran kuukaudessa, mutta silloinkin vähän. Tuoksuissa on mielestäni ongelmana se, että niitä laitetaan aivan liikaa. Muiden hajuvesiä ei pitäisi pystyä erottamaan kuin aivan lähietäisyydeltä. Kerran lentokoneessa viereeni istui niin vahvasti miesten hajuvedeltä haiseva kaveri, että meinasin todellakin pyörtyä. Tuoksut kuuluvat siis myös ei-listalle. Uskon, että terveellisellä hedelmäpohjaisella ruokavaliolla iho myös tuoksuu luonnostaan hyvälle eikä sitä ole tarvetta peittää millään!

// Perfumes

Fragrances today divide people into two camps. Some people hate all scents and others love them. I personally like, for example, rose waters or essential oils, but ordinary perfumes are too strong and often make my nose run. I use fragrances only about once a month max, but even then a little. I think the problem with fragrances is that they are put on way too much. You shouldn’t be able to distinguish other people’s perfumes except at close range. Once on a plane, a guy who smelled so strongly of men’s perfume sat next to me that I actually thought I would pass out. Fragrances are therefore also on the no-list. I believe that with a healthy fruit-based diet, the skin also naturally smells good and there is no need to cover it with anything!

Hammastahnat ja suuvedet

Myös näille sanon ei. Minun teoriani on se, että kaikkia tällaisia voimakkaita kemikaaleja, fluoria jne. on pitänyt alkaa lisäämään tuotteisiin siksi, että kehomme ei enää toimi kuten pitäisi, johtuen siis epäterveellisestä ruokavaliosta ja juurikin joka puolella olevista kemikaaleista, jotka häiritsevät kehon luonnollista toimintaa. Fluori on ollut pitkään asia, jota en halua kehooni. Elina Hytösellä on aiheesta hyvä kirjoitus, josta lainaan tähän lyhyesti:

Fluori on myrkky, ei ravintoaine. On hämmästyttävää, että fluoria yleensä on alettu käyttää valmisteissa, joita pannaan suuhun ja niellään, vahingossa tai tahallaan. Hammastahnoissa käytetty fluori on natriumfluoridia, alumiiniteollisuuden jätettä. Veteen lisätään (esim. Irlannissa, USA:n ja Englannin joillakin alueilla ja Kiinassa) hydrofluoropiihappoa tai silicofluoridia, jotka ovat lannoite- ja lasiteollissuuden jätetuotteita. Esimerkiksi tämä fluori on 20-25 kertaa myrkyllisempää kuin pohjaveden kalsiumfluori. Fluori on myrkyllisempää kuin lyijy ja vain hiukan vähemmän myrkyllistä kuin arsenikki (Clin Toxicol Commerc Prod, 1984). Sitä on käytetty tuholaismyrkkynä sekä home- ja rotanmyrkkynä. (…) Fluori alentaa lasten älykkyyttä ja heikentää oppimiskykyä, mutta se tekee paljon muutakin. Se aiheuttaa anemiaa ja hyvin usein ruuansulatuskanavan limakalvojen vaurioita – aikuisillekin – ja siksi mm. ärtynyttä paksusuolta, jopa verenvuotoa. Lukuisissa tutkimuksissa on todettu fluorin osuus lasten käytöshäiriöiden lisääntymisessä.” Pääset lukemaan koko kirjoituksen TÄSTÄ, suosittelen lämpimästi.

Olen siis itse lopettanut tavallisten hammastahnojen käytön jo kauan sitten. Käyttäessäni vielä niitä, minulla oli aftoja, kun taas lopettamisen jälkeen ei lainkaan. Tiedetään, että natriumlauryylisulfaattia sisältävät hammastahnat voivat esimerkiksi lisätä aftoja ja aiheuttaa lisäksi myös muun muassa maku- ja tuntohäiriöitä.

Mitä sitten käytän? Kookosöljyä, joskus suolahammastahnaa, joskus hiiltä, joskus ruokasoodaa, joskus en mitään, joskus sheavoita. Olenkin kertonut yhdessä aiemmassa postauksessani (pääset siihen TÄSTÄ), että hammaslääkärini on todennut myös, ettei näe syytä miksi minun pitäisi muuttaa tapojani, sillä suuni on terve.

Suuvesiä en ole koskaan käyttänyt enkä näe syytä, miksi kenenkään muunkaan pitäisi. Otan mielummin suoraan kulauksen minttuviinaa kuin suuvettä.

// Toothpastes and mouthwashes

I say no to these too. My theory is that all such strong chemicals, fluoride, etc., had to be added to products because our body no longer functions as it should, due to an unhealthy diet and chemicals that are just everywhere that interfere with the body’s natural functioning. Fluoride has long been something I don’t want in my body.

So I myself have stopped using regular toothpastes a long time ago. While I was still using them, I had sore spots (aphtha?), but after stopping, none at all. So what do I use? Coconut oil, sometimes salt toothpaste, sometimes charcoal, sometimes baking soda, sometimes nothing, sometimes shea butter.

Shampoot ja hoitoaineet

Olen vihdoin löytänyt oman tapani hoitaa hiuksia luonnollisesti. En vielä paljasta reseptejä, sillä haluan näyttää teille myöhemmin ennen ja jälkeen kuvia. Tulokset puhuvat puolestaan ja toivon, että voin näin inspiroida paremmin kuin vain kertomalla, että olen löytänyt jotakin kivaa. Joten malttakaa vielä hetki!

Mutta itse asiaan, shampoot ja hoitoaineet ovat valitettavasti yhtä lailla enemmänkin haitallisia kuin hyödyllisiä. Ne saattavat vaikuttaa lyhyellä aikavälillä toimivan, mutta pitkällä aikavälillä hiuksesi kärsivät. Jos ajattelet, ettet kyllä mitenkään voisi lopettaa tavallisten shampoiden ja hoitoaineiden käyttöä, sillä hiuksesi tarvitsevat niitä, olet jäänyt koukkuun – joka on tietysti koko jutun juju. On hienoa ottaa oman kehonsa hallinta takaisin sen sijaan, että uskoisi markkinointia, joka haluaa sinun ostavan jatkuvasti lisää, uutta ja parempaa. Kyse on vähän samasta asiasta kuin lääkkeissä: ne hoitavat kyllä oireita, mutta eivät paranna itse vaivaa.

// Shampoos and conditioners

I have finally found my way to take care of my hair naturally. I won’t reveal the recipes yet, because I want to show you before and after pictures later. The results speak for themselves and I hope that this way I can inspire better than just by telling you that I have found something nice. So hold on a little longer!

But to the point, shampoos and conditioners are unfortunately equally more harmful than useful. They may seem to work in the short term, but in the long run your hair will suffer. If you think that there’s no way you could stop using regular shampoos and conditioners because your hair needs them, you’re hooked – which is, of course, the point of the whole thing. It’s great to take back control of your own body instead of believing marketing that wants you to keep buying more, new and better. It’s a bit the same thing as with medicines: they do treat the symptoms, but they don’t cure the problem.

Deodorantit

Sama juttu kuin hammastuotteissa – iso EI. Kyllä – laadukkaille, luonnollisille vaihtoehdoille. En koe enää itse tarvitsevani juurikaan dödöjä (tulen tästäkin kertomaan myöhemmin lisää) ja käytänkin kainaloissa enää pari kertaa viikossa mitään tuotteita. Egyptissä ollessa laitan usein vain kookosöljyä. Mutta jos sinusta tuntuu hieman liian extremeltä lopettaa kokonaan deodoranttien käyttö niin markkinoilla on joitakin hyviä luonnollisia vaihtoehtoja.

Antiperspirantit ja deodorantit muokkaavat kehon viestejä. Keho viestii tuoksujen avulla muun muassa stressistä, sairauksista tai kiihottumisesta. Archives of Dermatological Research -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan antiperspirantit lisäävät bakteereja, jotka aiheuttavat epämiellyttävää hajua. Pitkäkestoinen antiperspiranttien käyttö muuttaa ihmisen luonnollista tuoksua erilaiseksi.

Googlettamalla löytyy paljon tietoa deodoranttien ja antiperspiranttien haitoista.

// Deodorants

The same thing as with dental products – a big NO. YES – to quality, natural alternatives. I don’t feel that I really need deodorants anymore (I’ll tell you more about this later) and I only use any products on my armpits a couple of times a week. When in Egypt, I often just put coconut oil.

Antiperspirants and deodorants modify the body’s messages. The body uses scents to communicate, for example, stress, illness or arousal. According to a study published in the Archives of Dermatological Research, antiperspirants increase the bacteria that cause unpleasant odors. Long-term use of antiperspirants changes a person’s natural scent to a different one.

You can find a lot of information about the harms of deodorants and antiperspirants by Googling.

Aurinkovoiteet

Tästäkin olen aiemmin tehnyt postauksen, johon pääset TÄSTÄ. On varmasti parempi käyttää aurinkovoidetta kuin palaa, mutta sitten herää kysymys, onko auringossa pakko oleskella ilman riittävää vaatetusta jos palamiseen on taipumusta. HUS:n sivuilla kerrotaan aurinkovoiteista raskauden aikana näin:

”Vaatteilla suojautuminen on ensisijaisen tärkeää. Aurinkovoiteista tulisi raskauden aikana valita fysikaalista suojaa (esim. titaanidioksidi) sisältävä valmiste. Kemiallisista aurinkosuojista ainakin osa imeytyy ihon läpi siten, että näitä aineita voi mitattavissa verenkierrossa. Mahdollisia vaikutuksia sikiön kehitykseen tunnetaan huonosti. Kemiallisia aurinkosuojia sisältävien valmisteiden käyttöä toistuvasti tai laajoille ihoalueille kannattaa tästä syystä välttää.” 

Kaikki iholle laitettavat tuotteet imeytyvät ja kulkeutuvat verenkiertoon. Jos yhtään on perehtynyt ainesosaluetteloihin niin ymmärtää, että kaikki voiteiden ainesosista eivät todellakaan ole mitään terveellisiä. Yritin aiemmin käyttää aurinkorasvaa, mutta aloin saada auringosta ihottumaa silloin, kun minulla oli jotakin rasvaa iholla ja samalla huolestutti merien tilanne ihmisten kantaessa aurinkorasvaa ihollaan mereen. Eli tämäkin kuuluu EI -listalle.

// Sunscreens

It is certainly better to use sunscreen than to burn, but then the question arises whether it is necessary to stay in the sun without adequate clothing if there is a tendency to burn.

All products applied to the skin are absorbed and transported into the bloodstream. If you have know about ingredient lists, you will understand that not all of the cream’s ingredients are really healthy. I tried to use sunscreen before, but I started getting rashes from the sun when I had some cream on my skin and at the same time I was worried about the situation in the seas when people carry sunscreen on their skin into the sea. So this is also on the NO list.

Mitä käytän edelleen

Käytän yhä tuotteita, joiden tiedän olevan terveydelle jossain määrin haitallisia. Tällaisia ovat mm.:

  • Meikit. Käytän siis edelleen meikkejä, vaikkakin olen melko valikoiva niiden suhteen. Meikeissä teen myös poikkeuksen: kaikki tuotteeni eivät ole luonnonkosmetiikkaa, mutta tavallisia, ns. edullisia merkkejä en kuitenkaan juurikaan käytä. Siihen on olemassa syynä meikkien laatu, mutta myös se, että niissä on niin voimakkaita hajusteita, joista en pidä. Saattaa pian hyvinkin tulla päivä, että jätän myös meikkaamisen kokonaan. Lisäksi:
  • Huulirasvana käytän vain vaselinea (jota käytän myös esimerkiksi kynsinauhoissa)
  • Hiuslakka (hajusteeton)
  • Jotkut uudet mielenkiintoiset tuotteet, joita saatan uteliaisuudestani ostaa tai kokeilla, vaikka niille ei olisi tarvetta

Yhteenvetona voisi sanoa, että välttelen suurinta osaa ihmisillä yleensä käytössä olevista tuotteista, mutta toisaalta en ole ehdoton vaan voisin aivan hyvin kokeilla jotakin uutta, vaikkapa luonnonkosmetiikan saralla.

// What I still use

I still use products that I know are harmful to my health to some extent. Such are e.g.:

  • Makeup. So I still wear makeup, although I’m pretty picky about it. I also make an exception with makeup: not all of my products are natural cosmetics. The reason for that is the quality of the make-up, but also the fact that they have such strong perfumes. There may very well be a day when I also give up makeup completely. In addition:
  • As a lip balm, I only use vaseline (which I also use, for example, on cuticles)
  • Hair spray (unscented)
  • Some new interesting products that I might buy or try out of curiosity, even if there is no need for them

In summary, could say that I avoid most of the products that people usually use, but on the other hand, I’m not a very strict so I can quite try something new sometimes.

Contains adlinks*/Sisältää mainoslinkkejä*

Olen ihminen, joka on aina valmiina lähtemään lentokentälle. Vaikka en tietäisi edes kohdetta etukäteen, lähtisin silti. Olen suunnitellut jo pidempään jonkinlaista rantalomaa talveksi, kriteereinä turkoosi meri ja lämpö. Rantakohteita, joissa en ole käynyt, mutta jotka houkuttelevat tällä hetkellä ovat Malediivit, Tansania ja Mauritius. Näiden lisäksi Bora Bora, mutta en usko, että olen sinne ihan vielä lähitulevaisuudessa matkustamassa.

Minusta on nykyään hassua, että Egyptiä pidetään yleisesti ottaen talvilomakohteena, mutta minusta tammi-helmikuussa siellä on jo kylmä (lue: yli 25c). Itse en tarkene etenkään iltaisin ilman paksua takkia ja pitkiä vaatteita siellä talvella. Tätä voisi kai kutsua intekroitumiseksi kulttuuriin…

// I am a person who is always ready to go to the airport. Even if I dont even know the destination in advance, I would still go. I’ve been planning some kind of beach holiday for the winter for a long time now, the criteria being turquoise sea and warmth. Beach destinations that I haven’t been to, but that are appealing at the moment are the Maldives, Tanzania and Mauritius. In addition to these, Bora Bora, but I don’t think I’ll be traveling there in the near future.

I find it funny that Egypt is generally considered at winter holiday destination, but I think it already cold (read: over 25c) in January-February, especially in the evenings without a thick coat and long clothes. I guess you could call this integration into the culture…

Olen pyörinyt jälleen Momondon sivuilla ja vertaillut lentojen hintoja, mutta en ole vielä päässyt mihinkään lopputulokseen. Osaisiko joku suositella rantalomakohdetta, joka ei olisi niin tunnettu ja johon voi matkustaa ilman erityisiä ”järjestelyitä”? Myös Australia ja Costa Rica kiinnostavat, mutta niihin haluan mennä pidemmäksi ajaksi (2-3kk), eikä minulla juuri nyt ole mahdollisuutta ottaa niin pitkää getawayta. Jos siellä on muita, jotka unelmoivat rannoista ja merestä niin tästä* pääset varaamaan äkkilähdön talveksi.

// I’ve been browsing Momondo’s website again and comparing flight prices, but I haven’t come to any conclusion yet. Could someone recommend a place that is not so well known and where you can travel without special ”rules”? Australia and Costa Rica are also interesting, but I want to go there for a longer period (2-3 months), and right now I don’t have the opportunity to take such a long getaway. If there are others who dream of beaches and the sea, then here* you can book your dream vacation.