Tag

Ravintolat

Browsing

Lähdin miesystäväni mukaan työreissulle Turkuun ja (puolittaisesti toiveestani) majoituimme Sokos Hotel Seurahuoneella. Mielestäni Seurahuoneilla on vielä aamupalat kohdillaan, mutta valitettavasti samaa ei voi sanoa kaikista hotelleista. On ymmärrettävää, että aamupaloista joutuu karsimaan kustannussyistä, mutta mikäli aamupalaa tarjotaan myös ilman majoitusta niin n. 20e hintaan odottaa saavansa muutakin kuin kaurapuuroa, kuivaa leipää ja oudon makuista munakokkelia. Tosin nyt viimeisintä ei ollut edes tarjolla tässä hotellissa vaan tilalla oli maksullinen omeletti mahdollisuus, mikä sekin aika erikoista. Ensin maksat aamiaisen ja sitten vielä aamiaisella lisää tuotteista. Muuten hotelli on mielestäni ihana ja aamiaisellakin oli paljon hyvää, mm. hapanjuurisämpylää.

Autolla pysäköiminen oli myös oma hommansa. Parkkihallissa sai ajaa ympyrää monta kerrosta, jotta edes paikka löytyi. Sitten etsiä opasteista, kuinka päästä hotelliin. Ensin tästä ovesta, sitten hissillä alas, sitten taas tuonne ja sitten onkin nuoli kadulle. Näin kuivalla kelillä tuo vielä meni, mutta toista olisi varmaan talvella matkalaukun kanssa lumisateessa. Ja hinta tietenkin siitäkin hotellin päälle +20e.

Ja vaikka tästä postauksesta saattaa saada kuvan, että kaikki olisi mennyt jotenkin huonosti niin ei, niin ei käynyt. Tämä(kin) lyhyt reissu oli oikein onnistunut ja ihana, eikä pienet asiat todellakaan pilaa kokonaisuutta.

Säät ovat taas onneksi suosineet ja ulkona tarkeni jo mekko + takki yhdistelmällä. Vaikka olimme vasta seitsemän aikaan illalla perillä niin ehdimme vielä ulos hieman kävelemään ja etsimään illallispaikkaa. Mikä ei sekään mennyt ihan nappiin. Meillä ei ollut kovin isoja kriteerejä vaan toiveissa lähinnä rento paikka, jossa hyvää ruokaa ok hinta-laatusuhteella. Hotellin yhteydessä olevassa ravintolassa olisi ollut lähinnä parsaa, jota on tässä jo muutaman kerran tullut syötyä niin päätettiin lähteä vain kävelemään ja katsomaan, mikä paikka tulisi eteen. En halua paikkaa tässä mainita, mutta sanotaanko näin, että jos yrittää tehdä italialaista ruokaa, mutta lopputulos on karvakäsipitsa niin kannattaako sitä sitten edes tehdä? Yritin tilata neljän juuston pitsan ilman tomaattikastiketta ja tarjoilija tilausta vastaanottaessa oli sitä mieltä, että kyllä se onnistuu, mutta pöytään tuli kuitenkin aivan toista. En yleensä valita ruuasta, ellei se ole jotenkin oikeasti jollain tavalla epäonnistunutta, mutta tässä tapauksessa sain jotain muuta kuin mitä tilasin. No joo, saihan siitä muutaman euron alennuksen, mutta mikäli olisin saanut lisäksi vielä huonoa palvelua tms. niin tälläkin blogilla ja tietynlaisella hakukoneoptimoinnilla olisi voinut ottaa enemmän kantaa asiaan.

Minulle palautui tästä kokemuksesta mieleen eräs artikkeli, jonka luin joskus. Se oli ravintolakriitikko Anna Paljakan haastattelu, joka löytyy tästä. Siitä tuli mieleen kohta ”Suomalaisravintolat ovat epätasaisia, varsinkin niiden kasvisruoka. Ravintolakulttuurimme on ohutta. Siitä puuttuu rohkeutta, omaleimaisuutta, monipuolisuutta ja oman perinteen kunnioitusta. Ravintolaruoan hinta on ”järkyttävä”. Negatiivista palautetta ei osata ottaa vastaan.”

Erityisesti kommentit ravintolaruoan hinnoista puhuttavat. Jos lasista viiniä ja mauttomasta pitsasta x2 voi pyytää yli 70e, miten ihmisten oletetaan edes käyvän ravintoloissa? Ja mikäli haluaa aidosti hyvää ruokaa niin hinta kahdelta on 200-300e, sillä hyvin usein ruuan kanssa halutaan nauttia myös siihen sopivat viinit. Mikäli edes viinien hintoja saataisiin ravintoloissa hieman alaspäin niin silläkin olisi jo suuri vaikutus. (Tilasin vappuna 2 lasillista Rieslingiä hintaan 42e ja mietin samalla, että todellako tyhmä on se joka maksaa eikä se joka pyytää. Samainen pullo löytyy Etelä-Euroopasta hintaan 3-5e.)

Mutta sellainen avautuminen aiheesta tänään. Ainahan sitä voi kommentoida, että ei ravintoloissa ole pakko käydä jos ei ole varaa, mutta tässä ei ole kyse edes rahasta vaan siitä, että Suomen yleisellä ravintolatasolla ei yksinkertaisesti voida pyytää nykyisenlaisia hintoja. Jos hinnat olisivat kohtuullisempia ja yhä useammalla olisi varaa käydä ulkona syömässä niin Suomenkin ravintolakulttuuri saattaisi alkaa kehittymään vauhdikkaammin, sillä ihmiset alkaisivat arvostamaan parempaa ruokaa sen sijaan, että tilaisi woltista kotisohvalle kebabia laatikossa.

Sain mahdollisuuden tutustua bistro C ravintolaan naistenpäivän kunniaksi. Ja no, paikan valinnassa painoi myös mahdollisuus testata uutta Loimaan Pouta Tyrni lonkeroa, joka ylitti kyllä odotukset. Sitä vaan saa ilmeisen huonosti tällä hetkellä, mutta meillä kävi kuitenkin tuuri, sillä joimme paikan viimeiset lonkerot…

Omilla verkkosivuillaan paikasta kerrotaan näin: ”Rautatienkadun uusi ravintola, bistro C, on rento kohtaamis- ja illanviettopaikka Tampereella. Suussa sulavat bistroannokset nousevat uusiin ulottuvuuksiin niille paritettujen juomien kera. Voit nauttia vain muutaman annoksen tai pidemmän kaavan mukaan, miten vain aikataulusi antaa myöden.”

Paikka oli viihtyisä, mutta melko pieni. Mikäli varmuudella haluaa pöydän niin se kannattaa ehdottomasti varata etukäteen. Meillä ei varsinaisesti ollut ajatuksena mennä syömään pidemmän kaavan mukaan, joten testasin vain yhden annoksen, joka oli Kyrösjärven kuhaa & rapukastiketta. Oikein hyvää, mutta ihan super-nälkäisenä ei tuonne välttämättä kannata mennä. Paikka sopii mielestäni juurikin rentoon istuskeluun ja juomien suhteen löytyy ainakin hyviä vaihtoehtoja. Lonkeroiden lisäksi joimme puolukkasiideriä ja alkuun sai kolmea erilaista leipää. Nam.

Jostain syystä kuvasaldo jäi vähäiseksi, mutta kaikesta huolimatta kannattaa kokeilla tuota paikkaa jos Tampereella liikkuu. Artikkelikuva täältä.

Kuva

Olin taas vaihteeksi Berliinissä, mutta matka oli kuitenkin erilainen kuin aiemmat visiittini sinne. Tällä kertaa olin oikeasti lomalla ja minulla oli aikaa myös nähtävyyksille. Matkajärjestelyissä sain hoidettavakseni hotellin ja päädyin Precise Tale’n Potsdamer Platzilla. Sijainti hyvä, hotelli kiva, mutta pari miinustakin siitä kyllä löytyi.

Vaikka Berliinissä kevättakilla jo tarkenikin niin uskoisin, että vielä mukavampaa sinne on matkustaa parin kuukauden päästä. Hotellissakin olisi kesäaikaan käytössä myös ns. takapiha, jossa mahdollisuus nauttia aamupalaa ulkosalla. Se ei siis vielä tähän aikaan ollut käytössä ja vaikutti mahdollisesti siihen, että aamupalalla (etenkin klo 9.30 jälkeen) siellä joutui hetken odottamaan vapaata paikkaa. Muut miinukset hotellissa olivat huono äänieristys käytävälle sekä hitaat ja epäkäytännölliset hissit. Hotellin kokoon nähden nuo hissit kaipaisivat pikaista päivitystä, sillä meidänkin huone oli 13. kerroksessa, johon ei nyt suoranaisesti ihan jatkuvasti tee mieli kävellä portaita. Hissejä sai siis odottaa ja ne pysähtyivät tietysti lähes joka kerroksessa, vaikka porukkaa ei enää sisään mahtunutkaan. Onneksi lomalla ei ole kiire, mutta siitä huolimatta, huh.

Huoneemme, josta myös tässä olevat kuvat ovat oli Excelsior-sviitti. Huone itsessään oli kiva ja siinä oli mm. olohuone ja keittiö erikseen, vaikka keittiötä ei nyt pahemmin tullut käytettyäkään. Hyvä sänky, ihana kylppäri ja hienot näkymät.

Nähtävyyksistä kävimme mm. muurimuseossa, tekniikanmuseossa ja televisiotornissa. Viimeksi mainitussa hinta oli mielestäni korkea siihen nähden, että siirtyi hissillä ylös ja katseli vain näköaloja. Hinta taisi olla yhdeltä 27 euron luokkaa. Tekniikanmuseo oli taas itselleni mieluisin paikka vierailla.

Matka oli todella onnistunut ja löysimme jotenkin myös kivoja ruokapaikkoja, vaikka ensimmäisenäkin iltana lähdimme vain kävelemään ”johonkin” ja kysymään, olisiko tilaa. Postauksessa olevat kuvat ovat juurikin siitä ravintolasta ja paikan nimi oli Frederick’s Berlin (josta siis myös tuo yksi onneton pastakuva…). Ravintola oli juuri sellainen, mitä perjantai-illalle toivoo ja ilmeisen suosiossa myös ainakin parien keskuudessa. Eräs drinkki maistui tosin hajuvedelle, vaikka ei sillä, että olisin maistanut. Ravintola jatkoon, drinkki ei.

Artikkelikuva täältä.

Näkymä huoneesta
Lounas Vapianossa
Kuva

Kävimme ystäväni kanssa syntymäpäivieni johdosta ravintolassa ja paikaksi valikoitui Vallilassa sijaitseva Albina. Minulle siellä ensimmäinen kerta, kaverilleni toinen. Ravintolan omilla sivuilla kuvataan paikkaa seuraavasti: ”Keittiössä eurooppalaisia perinteitä, pohjoismaista tinkimättömyyttä ja suurkaupunkien rouheutta. Lautasella parasta mitä luonto meille kulloinkin tarjoaa. Käsityönä ja suurella lempeydellä. Lasissa lämmöllä valittuja viinejä: puhtaita makuja, rohkeita kokeiluja ja lumoavia klassikoita.”

// We went to the restaurant in my birthday with my friend, and Albina in Vallila was chosen as the place. First time there for me, second time for my friend. The restaurant’s own website describes the place: ”Our kitchen – a mix of classic European traditions, uncompromising Nordicness and the roughness of big cities. On the plates this translates to celebrating the season’s bounty – local and sustainably sourced. Always handcrafted in a gentle manner. With wines selected with care: pure, bold and enchanting.”

Söimme menun hieman muokattuna, plus viinipaketti. Hintaa menulla oli 63e / viinit 46e.

Menu:

Alkuun: Naudanlihatartar, Broccolinia & rakuunaa sekä Lohiceviche

Väliin: Kauden pasta

Keskelle: Päivän liha

Loppuun: Mansikkaa & jugurttia

// We ate the menu slightly modified, plus a wine package. The price on the menu was 63e / wines 46e.

Menu:

To start: Beef tartare, Broccolini & tarragon and Salmon ceviche

In between: Seasonal handmade pasta

To follow: Meat of the day

To finish: Strawberry & yoghurt

Kokonaisuus oli hyvä, viinit jopa ylittivät odotukset. En normaalisti syö aivan vastaavaa ruokaa (mm. tartar) tai tilaa jälkiruokia, mutta laadukas ja ammattitaidolla tehty ruoka on lähes poikkeuksetta hyvää. Toki ravintoloissa on kiva maistella myös itselle erikoisempia juttuja.

Paikka oli todella viihtyisä ja lämminhenkinen, mutta (ruoka) ei mielestäni ihan ehkä Helsingin parhaimmistoa kuitenkaan. Kahdelta menu + viinit ja aperitiivi olivat reilut 250e, joten sillä rahalla odottaakin jo syövänsä melko hyvää ruokaa. Mutta kokonaisuutena hyvä, palvelu ystävällistä ja aitoa ja voisin kyllä hyvin kuvitella syöväni tuolla uudestaankin.

// Place and food was a good, the wines even exceeded expectations. I don’t normally eat food like this (e.g. tartar) or order desserts, but quality and professionally prepared food is almost always good. However, the tartar tasted too much like onions, partly probably because I don’t eat raw onions at all, but of course it’s nice to taste things that are more special to you in restaurants.

The place was really cozy and warm, but in my opinion (the food) maybe not the best in Helsinki. A menu for two + wines and an aperitif was 250e, so for that money you can expect to eat pretty good food. But overall, good, the service is friendly and genuine and I could well imagine eating there again.